Hoe kan ik mijn bedrijfsnaam beschermen?
Jouw bedrijfsnaam en -logo betekenen veel voor jou, en voor jouw klanten. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je jouw bedrijfsnaam en -logo kunt beschermen tegen misbruik door anderen. In dit blog leg ik uit hoe je dit kunt doen.
Ik heb mijn naam al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
Veelal wordt gedacht dat een naam en/of logo beschermd is door de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dit is niet het geval. Een inschrijving van een bedrijfsnaam bij de Kamer van Koophandel levert geen intellectuele eigendomsrechten op. Indien een ander dezelfde bedrijfsnaam gebruikt (en dit zelfs als merk registreerd), dan kan het zeer moeilijk zijn om hier wat aan te doen. Een merkregistratie levert wel intellectuele eigendomsrechten op waarmee je actie kunt nemen tegen misbruik door anderen.
Wat zijn de voordelen van een merkrecht?
1. Onderscheid van andere producten
Als ondernemer sta je achter de kwaliteit van jouw diensten of producten. Je wilt niet dat een concurrent misbruik kan maken van de door jou opgebouwde naam.
Het behouden van een goede concurrentiepositie is onder andere afhankelijk van het onderscheidend vermogen van de door jou geleverde diensten of producten. Een merk biedt jouw klant de waarborg dat alle producten waar dit merk op vermeldt staat van dezelfde kwaliteit zijn. Aan de hand van het merk kan jouw klant het product dus identificeren.
2. Drager van goodwill
Een merk staat voor een bepaald imago. Het imago van een merk kan vervolgens een bepaalde goodwill vertegenwoordigen en deze goodwill vertegenwoordigd weer een bepaalde financiële waarde. Door jouw naam of logo als merk te registeren (en dit te beschermen), maak je jouw bedrijf dus waardevoller.
Hoe zit het juridisch?
Het merkenrecht is geregeld in het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE). Het verdrag is sinds 2006 in werking en werkt rechtstreeks in de Benelux.
Het begrip “merk” is erg ruim, waardoor bijvoorbeeld ook een kleur of een vorm als merk geregistreerd kan worden. Een voorwaarde is wel dat het merk “onderscheidend vermogen” heeft. Met andere woorden: het moet anders zijn dan merken die al geregistreerd zijn.
Het merk wordt ingeschreven voor bepaalde klassen. Deze klassen bevatten de producten en/of diensten die jij levert onder jouw bedrijfsnaam. Een standaard inschrijving bevat maximaal drie klassen, maar dit kan uitgebreid worden tegen extra betaling.
Wat zijn de kosten?
De kosten voor een inschrijving in de Benelux zijn € 240,00 vrij van BTW voor een digitale inschrijving met maximaal drie klassen. Een inschrijving is 10 jaar geldig en kan daarna verlengd worden.
Wie kan een merkregistratie voor mij regelen?
Je kunt ervoor kiezen om jouw merkregistratie zelf in orde te maken. Je hebt namelijk geen jurist of advocaat nodig om een merk in te dienen in het merkregister. Dit kun je zelf regelen via de website van het merkregister (www.boip.int).
Heb je geen verstand van de procedure, dan is het aan te raden je te laten adviseren door een jurist of advocaat gespecialiseerd in merkregistraties. Als jouw inschrijving namelijk niet aan de eisen voldoet, dan wordt de inschrijving afgewezen en krijg je de gemaakte kosten niet terugbetaald.
Wil je overleggen of een merkregistratie een optie is voor jouw bedrijfsnaam? Dan kun je uiteraard contact met ons opnemen.
Je kunt er ook voor kiezen de gehele procedure uit te laten voeren door doorKees. Wij rekenen hiervoor eenmalig een bedrag van € 110,00 exclusief BTW.
Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact met ons op.